teNsen?

Monday, September 8, 2008

Arini Nk post satu aRtikel..psL tekAnan..rase Cm pentiNg..sbB bilLa pon kekAdang tenseN gk..kusUt Smpi Xtau Nk wt Pe dh..Smpi Ckp menGaRut..(Ntah pe2 Jek).. BillA rse Artikel Ni BErgune Tuk BillA Dan SumE org Gk.. Jom Bace SesaMe! =)
Tekanan perasaan atau stress boleh dihindari jika anda berupaya meningkatkan kemampuan dan keyakinan diri untuk mengatasinya.Cara termudah mengatasi stress ialah dengan mencari puncanya.Sekiranya beban kerja merupakan punca, berilah perhatian lebih terhadapnya dan cubalah menyelesaikan setiap masalah yang timbul dengan sebaik mungkin.Punca stress amat penting diketahui jika tidak anda akan teraba-raba dan gagal mengatasi masalahnya.Teknik Melegakan Stress


Walaupun tidak dapat menyelesaikan keseluruhan stress anda, teknik berikut mampu mengurangkan kekusutan fikiran dan melegakan ketegangan anda.

1. Rehat seketika antara waktu kerja boleh melegakan ketegangan emosi, kekusutan fikiran dan ketegangan fizikal.

2. Merangka jadual kerja seharian anda. Berikan keutamaan kepada yang paling penting.Selesaikan satu persatu.

3. Bersikap realistik. Jangan bebankan diri anda jka tidak mampu melakukan sesuatu pekerjaan. Atau, lakukan secara beransur-ansur tetapi tetap.

4. Banyakkan pergaulan, jangan abaikan teman-teman atau keluarga sendiri semata-mata kerana terikat dengan jadual kerja yang ketat. Mereka adalah pembantu kita di dalam kesusahan.

5. Kerap bersenam dengan melakukan aktiviti-aktiviti fizikal yang boleh mengurangkan ketegangan. Ia juga mampu menyenyakkan tidur dan mengelakkan kerisauan yang tidak menentu.

6. Luahkan masalah anda kepada orang lain seperti pasangan anda, keluarga dan teman-teman yang mungkin boleh membantu. Hasilnya anda akan berasa lega.

7. Bercuti sambil berehat untuk merehatkan fikiran anda. Tidak perlu melancong ke luar negara, dalam negara sendiri sudah mencukupi.

8. Jangan memendam rasa. Kesilapan lepas dijadikan pengajaran bukannya dikesali untuk sepanjang hayat. Ingat, semua orang melakukan kesilapan dan kita tidak terkecuali.

9. Jumpa doktor atau pakar jika masalah tidak juga dapat diatasi; jangan segan berjumpa doktor atau pakar untuk mendapatkan khidmat kaunseling.

1 comments:

iftiey said...

KALO KO TENSION..PASTU TAK DPT OVERCOME..AKU CEKIK SATGI...HAHAHAHAHA....

u make me wanna la la la

Today Is...

A time for us

FACEBOOK

COLOURFULSHAWLS

COLOURFUL WEAR BLOGSHOP

Followers

Jom borak

Powered by Blogger.